Het belang van goede verlichting

Nu de dagen korter en donkerder worden hebben we behoefte aan licht in huis. Zeker wanneer je thuiswerkt. Net als voeding, beweging en slaap is voldoende licht belangrijk voor je gezondheid. Het heeft een positieve invloed op je humeur en energielevel en dus ook op je productiviteit.

Wij geven je graag meer tips over verlichting in je huis. Maar voor we dat doen kijken we eerst naar de verschillende soorten verlichting die er bestaan.

Vijf soorten verlichting

Verlichting wordt onderverdeeld in vijf verschillende soorten die allemaal een andere functie hebben. Het is goed om je hiervan bewust te zijn als je op zoek gaat naar nieuwe lampen. Niet elke lamp heeft namelijk dezelfde functie.

Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting binnen je huis en is onmisbaar in elke ruimte.
Meestal gaat het om een plafonniere, een hanglamp of spotjes die je aanzet met het lichtknopje naast de deur als je een kamer inloopt. Deze lampen geven altijd direct licht en zorgen voor een egale spreiding van dit licht.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting bestaat uit zacht, indirect licht voor een gezellige sfeer. Dit licht heeft meestal ook een warme kleur en ontstaat door het gebruik van een matte lamp, een lampenkap of door het licht te dimmen. Door het dimmen van een lamp maak je van basisverlichting binnen een handomdraai sfeerverlichting. Je kunt sfeerverlichting eigenlijk overal toepassen, maar het is wel belangrijk om je aan de hand van de functie van een ruimte af te vragen of het handig is.

Functionele verlichting

Met functionele verlichting wordt werkplekverlichting bedoeld. Hiermee kun je goed zien waar je mee bezig bent en heb je nodig als je aan het koken, lezen of aan het werken bent. Functioneel licht wordt dan ook direct en gericht toegepast en is meestal wat koeler van kleur. Deze vorm van verlichting kan het best worden gecombineerd met basisverlichting, deze heft de schaduw op die het functionele licht afgeeft, wat aangenamer is voor je ogen.

Accentverlichting

Wil je extra aandacht vestigen op een accessoire, schilderij of een bepaald deel van een ruimte? Dat doe je met accentverlichting. Dit directe en gekaderde licht, vaak afkomstig van spots, zorgt dat iets mooi wordt uitgelicht. Let wel op dat je accentverlichting niet te vaak toepast in een ruimte zodat het effect behouden blijft.

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting geeft een zicht, indirect light en zorgt alleen voor decoratie. Dit is niet functioneel, maar voor de gezelligheid of omdat het leuk staat. Voorbeelden van decoratieve verlichting zijn kerstverlichting of lichtsnoeren met feestlampjes. Leuk om te hebben, maar geen must binnen je interieur.

 

Tips voor een optimale verlichting

Nu je een beeld hebt van de verschillende soorten verlichting, en effecten hiervan begrijp je dat het belangrijk is om verschillende soorten verlichting met elkaar te combineren en op de juiste manier in te zetten. Maar wist je dat warm licht warmte accentueert en koude kleuren neutraliseert? Het mooiste is dan ook om met kunstlicht de kleur van warm zon- en daglicht na te bootsen zodat de kleurharmonie ’s avonds net zo mooi is als overdag met daglicht.

Varieer in lichtsterkte

Oudere mensen hebben tot wel vier keer zoveel licht nodig als jonge mensen. Om iedereen in huis tevreden te stellen is het niet alleen goed om de verschillende soorten verlichting te combineren, maar kan het ook fijn zijn om gebruik te maken van een dimmer. Geen zin om een dimmer in te bouwen? Er bestaan ook lampen met een geïntegreerde ledschakelaar, waarbij je een extra dimmer niet nodig is.

Optisch groter en lichter

Als je de kleur op de muren en vloer lichter maakt, dan oogt een ruimte groter. Dit werkt hetzelfde met verlichting; ook hiermee kun je een ruimte optisch veranderen waardoor deze groter of juist kleiner lijkt. Varieer eens met verschillende lampen om te kijken wat er gebeurt.

Bekijk ook ons lampenassortiment of kom langs in de showroom, waar wij je graag verder helpen!

Menu