Op je meubels ben je zuinig. Het is belangrijk ze te onderhouden als je er lang plezier van wilt hebben. Om ervoor te zorgen dat jouw meubels er optimaal blijven uitzien geven wij je een aantal tips.

Impregneren

Bij alle meubels, maar vooral bij stoffen meubels is het aan te raden ze te impregneren. Hiermee breng je een beschermlaag aan waardoor vuil zich minder snel hecht aan de stof. De afstotende vloeistof zorgt ervoor dat aantasting aan het materiaal wordt voorkomen. Dat betekent echter niet dat geïmpregneerde meubels niet vuil kunnen worden, het trekt alleen minder snel in. Dus wanneer je per ongeluk iets morst, is het zaak dit alsnog zo snel mogelijk schoon te maken.

Houten meubels

Ook voor houten meubels geldt dat ze langer meegaan wanneer ze goed worden onderhouden. Hiervoor zijn diverse onderhoudsproducten beschikbaar, afhankelijk van de houtsoort. Controleer dus altijd goed van welke houtsoort een meubel is en ook de afwerking is belangrijk.

Zijn houten meubels vuil? Dan kunnen ze gerust worden schoongemaakt met een vochtige doek. Liefst zonder schoonmaakmiddel want dit droogt het hout uit. Daarna altijd even droogwrijven om vlekken in het hout te voorkomen.

Ook temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol in het onderhoud van houten meubels. Hout is een natuurproduct dat reageert op haar omgeving. Kijk daarom uit met zonlicht, dat kan hout namelijk doen verkleuren.

Houtlook meubels

Populair tegenwoordig zijn meubels met houtlook, die niet of nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Deze meubels worden gemaakt van plaatmateriaal met een laag die de houdstructuur nabootst zoals bijvoorbeeld een fineerlaag (zeer dun laagje echt hout) of kunststoffolie. Voor deze meubels geldt ook dat ze kunnen worden afgenomen met een vochtige doek wanneer ze vuil zijn. Wees echter voorzichtig met hete vloeistoffen.

Lederen meubels

Om lederen meubels mooi te houden kun je deze het beste regelmatig afstoffen met een droge zachte doek. Net als hout is leder is een natuurproduct en is daarom gevoelig voor uitdroging. Daarom kun je lederen meubels het beste verzorgen met onderhoudsmiddel dat geschikt is voor leer. Voor iedere leersoort bestaan er specifieke onderhoudsproducten. Ook al ben je nog zo zuinig op je meubels, een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je gebruikt maakt van schoonmaakmiddelen, probeer deze dan eerst uit op een onopvallende plek op het materiaal dat je wilt behandelen.

Kunstlederen meubels

Ook kunstlederen meubels hebben regelmatig onderhoud nodig. Net als lederen meubels kunnen ze worden afgenomen met een vochtige doek. Let op dat je altijd een zachte doek gebruikt zodat je de toplaag niet beschadigd. Ook kunstleer kan uitdrogen door veel zonlicht of wanneer het in de buurt van een verwarming of open haard staat. Om het kunstleer soepel te houden en op te frissen adviseren wij dit te behandelen met onderhoudsmiddel speciaal voor kunstlederen meubels.

Stoffen meubels

Zoals eerder genoemd adviseren wij altijd om stoffen meubels te impregneren. Stoffen zijn vaak lastiger schoon te maken dan andere materialen dus het is belangrijk om vlekken voor te zijn. Komt er toch een lelijke vlek in je stoffen meubel, zorg dan dat je deze niet verder in de stof wrijft. Het is beter om met een schone droge doek te deppen op de vlek. Vaste substanties kun je het beste verwijder met een lepel om de stof zo min mogelijk te beschadigen. Is de vlek toch al gedeeltelijk ingetrokken? Maak dan gebruik van speciale textielreiniger voor stoffen meubels.

Stoffen meubels vangen veel stof. Om je meubels fris te houden kun je ze af en toe stofzuigen. Gebruik hierbij de laagste stand van de zuiger en zuig altijd in de richting van de stof. Let bij lichte stoffen ook op het afgeven van bijvoorbeeld spijkerbroeken dit is namelijk bijna niet uit te krijgen.

Alle meubels die wij verkopen worden met veel zorg vervaardigd voor een optimale levensduur. Ook een goede nazorg vinden wij daarom belangrijk. Alle producten hiervoor zijn bij ons verkrijgbaar. Laat je in de winkel adviseren door een van onze experts.

 

Menu